Nieuw!! Internet!!

Rate this item
Wednesday, 17 October 2012 10:36

In mijn geboortejaar, 1969, werd ook internet geboren. ARPAnet, zoals het toen heette, was een oorspronkelijk voor defensiedoeleinden ontworpen netwerk van diverse computers op verschillende locaties, om sneller informatie uit te wisselen. In de eerste jaren was het een systeem dat vooral op de universiteiten met toenemend enthousiasme werd gebruikt. Voor het grote publiek was het zeer veel jaren iets volkomen onbekends, een speeltje voor de ‘Computernerds’ die zich ophielden in kamers met apparaten zo groot als een flinke wandkast, met allerlei grote draaiende spoelen er op. Je ziet het nog wel eens in jeugdseries uit de jaren 70 en begin jaren 80.

Het duurde tot begin jaren 80 tot de eerste apparaten die nog enigszins lijken op de hedendaagse PeeCee’s heel voorzichtig in de eerste huizen verschenen. Eerst natuurlijk ergens verstopt in een studeerkamer, later via de kinderkamers naar ten slotte de permanente plek in de woonkamer bij vrijwel ieder gezin. Pas in 1993 (dus nog geen 20 jaar geleden!) werd het eerste World Wide Web opengesteld voor bedrijven en particulieren, en kon je dus vanaf je huis gaan surfen op het www.

Voor de meeste mensen in NL begon de ontdekkingstocht op internet met 2 revoluties: 01) Het PeeCee privé project, waarmee mensen via het bedrijf waar ze werkten met een fiks belastingvoordeel groepsgewijs PeeCee’s konden kopen met korting en 02) De opkomst- en agressieve reclamecampagne- van World Online, een van de eerste commerciële internetproviders in NL, laten we zeggen zo rond 1997. 15 jaar geleden dus. We zitten dus nu midden in de pubertijd van internet in NL.

‘Waarom deze eerste column van de N.O.M. nu beginnen met deze saaie geschiedenisles?’ Zullen de weinigen die nog niet zijn afgehaakt zich wellicht afvragen. Omdat ik het hier kan en mag bepalen! Maar ook omdat het met deze nieuwe website te maken heeft.

Zo rond 1998 begon ook voor de meeste (muziek)verenigingen hun avontuur op internet. Veelal begon het met de eerste nerd van de club die voor de rest weinig te melden had (Sorry Paul.. ;-), maar dus wel wist hoe je in HTML script iets in elkaar moet knutselen, dus daar waren ze: De eerste websites van muziekverenigingen. Oubollige lettertypes, draaiende en dansende smileys, een lulverhaaltje over de club, een paar verplichte foto’s en daar was het dan: EEN GASTENBOEK!!! Heeej… Maar dat was leuk!!! Daarop kon je een berichtje achterlaten, en dat kon dan vervolgens IEDEREEN lezen!!! Facebook Avant La Lettre. Dat werd uiteraard binnen de kortste keren ontdekt door de generatie direct NA de Nerds, De Early Adapters of vroege wijsneusjes genoemd. Ja, daar zat ik ook bij. Want al snel ontdekten we dat je jezelf IEDERE naam kon geven in een Gastenboek (Albert Hitler, Nixon , Of Grotelul 3 bier), en ook alles kon plaatsen: serieuze opmerkingen en complimenten, maar ook de meest gore grofheden en beledigingen. En niet alleen in het gastenboek van je eigen vereniging, maar (extra leuk!) dus vooral ook bij vereniging die ook leuk, of juist NIET zo leuk vond. Dat kon natuurlijk niet anders dan uit de hand lopen en dat deed het dan ook vreselijk. En JA: ik deed er volop en met enthousiasme aan mee.

Ondertussen was ook bij de Generatie Die Het Toen Nog Voor T Zeggen Had (De GDHTNVTZ) het e.e.a. van het gekrakeel op ‘dat ingewikkelde internet-dinges’ doorgedrongen. Zo, de oude mastodonten schaften zich ook maar eens zo’n internetabonnement aan, en sloegen aan het lezen. Ze schrokken zich de kolere!!! Wat een vuiligheid! Blasfemie! Sex, Drugs, and Rock and Roll! En dat op de Website van HUN vereniging!! Schande! Hel en verdoemenis! Dus wat er volgde waren Woedende Ledenvergaderingen. Richtlijnen voor Internetgebruik, Sloten op het gastenboek. Zo, dat was ook weer opgelost. Back to business as usual.

De meeste internetpagina’s van (muziek)verenigingen begonnen daarna aan een langzaam wegkwijnend bestaan. De Nerds waren hun interesse in het publieke deel van het internet al lang verloren, de Hipsters ontdekten Hyves en later Facebook als het ideale communicatiemedium, en de verenigingen hadden vaak niet de interesse, of de menskracht om de website op een volwassen manier bij te houden. Zodat je van die websites kreeg van op zich zeer actieve verenigingen waar de laatste update dateerde van ca. 1 jaar geleden. Zoals die van deze club dus.

Een zeer goede uitzondering vormt uiteraard de Website van onze Buren aan de andere kant van de rivier. Constant nieuwsberichten, alles goed en zeer leeswaardig geschreven EN, met een (helaas helaas gestopt) spraakmakende column. Een inspiratiebron, absoluut. Zonder nu de illusie te hebben ook maar in de buurt van AP te kunnen komen, dat is toch een beetje Barcelona – VV Sliedrecht, op columngebied.

Nou, the Word is out, de lat ligt hoog: Wij willen van www.wilhelmus.org net zoiets maken als (1 keer noemen mag toch wel?) www.jubal.org. Een informatieve, en amusante website van en over onze vereniging. Niet alleen leuk en informatief voor onze leden en onze fans, maar ook voor anderszins geïnteresseerden, en de broodnodige zakelijke contacten. Ik heb het commitment gesloten om daar alles aan te gaan doen. Jullie ook?

N.O.M.

Laatste reacties

  • Leen de Groot Leen de Groot November 10
    Nieuw!! Internet!! "Wat is de nieuwe site mooi geworden. Complimenten Vriendelijke groet, Jullie ere lid Leen de Groot"
  • Peter Peter November 01
    Nieuw!! Internet!! "Leuke column en mooie website, complimenten voor alle vrijwillgers die hier weer uren aan besteed hebben. Dit naast alle andere zaken die ze doen voor…"
  • Melissa Melissa November 01
    Nieuw!! Internet!! "Het begin is er in ieder geval! Site ziet er prachtig uit :)!"