‘n Zomerzotheid

Rate this item
Saturday, 27 July 2013 09:42

Het is vakantietijd. Normaal een tijd waarop bij ons clubje de komkommers met kisten tegelijk het gebouw worden binnengedragen, waar het door de week lijkt op een instrumentenwerkplaats, en op vrijdagavond kun je je gratis in elkaar laten schoppen door de kickboksers, en dat was het dan. Geen noot klinkt er! OK, op wat al te fanatieke Lines die t nu eenmaal niet kunnen laten om voor t zuipen even te spelen na, dan.

Normaal dus niet een tijd waar voor stukjesschrijvers veel uit te halen valt. Geen optredens, en dus ook geen verslagen of andere opvallende zaken die een diepere duiding behoeven. Vakantie dus! Of… Toch niet?

Dit jaar niet, nee. De reden? Het S-woord. Shanghai. Enige weken geleden kregen we opeens een vreemde E-mail. Een organisatie van het Tourism Festival in Shanghai (China!) had ons benaderd met het verzoek om in September 2014 (ja, das nog heeeeel ver weg….) op te komen treden op hun festival. Een week optreden in Shanghai…. Daar moet je even over nadenken. Het verhaal werd al vreemder en vreemder. Het thema van deze editie van het festival was dus ‘Show’, en op de een of andere manier waren ze via YouTube en Google toen bij ons terechtgekomen… Nou weet ik toevallig het e.e.a. van internet in China en weet ik dat YouTube al ruim 4 jaar geblocked is in China en Google dusdanig is gecensureerd dat je op de meest simpele zoekopdracht al ‘0 results’ op je scherm krijgt, dus hoe ze ons hebben kunnen vinden is me een RAADSEL, maar ze waren er.

Bij veel leden sloeg de feeststemming al direct toe, maar ik moest het allemaal nog maar zien. Ik heb al te veel van te veel verschillende muziekverenigingen dergelijke verhalen gehoord en gelezen, en meestal komt daar dus niks van terecht. Organisatie blijkt onbetrouwbaar, financieel krijgen ze t niet rond, te veel onzekerheid over het exacte programma en de accommodaties etc.

Maar de contacten werden serieuzer en serieuzer, en opeens was die daar: ‘The Letter of Invitation’! FEEST! Nou is het echt, serieus!!! Nou kan ik natuurlijk de feeststemming gaan bederven door te zeggen dat een Letter of Invitation niet hetzelfde is als een contract, dat deze Letter vooral bedoeld is om de hele papierwinkel van vergunningen en visa voor elkaar te boksen, voor zowel de organisatie als voor ons (China is GEEN Vrije Markt-economie, vergeet dat niet), maar laat ik dat nou eens niet doen, en voorlopig er vanuit gaan: We GAAN!

Om te zeggen dat dit nieuws niet alleen bij de leden, maar ook bij oud-leden, supporters en overige vrienden van de club insloeg als een BOM is the understatement of the year. Het is werkelijk ongelofelijk wie er opeens weer allemaal de behoefte krijgt om zich nog een keer in een uniform te hijsen voor ons clubje. Dat wordt nog een heel gepuzzel om ieder een plekje te kunnen geven. Ik hoop dat we hier zeer ruimhartig mee om kunnen gaan. Het zou te gek zijn om daar met een Groot en Geweldig korps een onvergetelijke indruk achter te laten.

Al die gekte, de laatste dagen, op Facebook, met krantenberichtjes, alle dolenthousiaste reacties, koortsachtig… Ik moest opeens aan Cissy van Marxveldt denken. Een meisjesboekenschrijfster uit het begin van de vorige eeuw. Uitvindster van de term ‘Bakvissen’. In 1927 schreef zij ‘n Zomerzotheid’. Een boek over een koortsige zomer, waarin in niets was wat het leek… Over list en bedrog, over hoogmoed, en de val.

Laat deze ‘Zomerzotheid’ meer zijn dan een spel. Maar het enthousiasme wat de laatste weken de kop op stak, en de Liefde die Wilhelmus klaarblijkelijk nog steeds bij zeer veel oud-leden oproept, vond ik al een geweldige ervaring. Hoe het ook afloopt, de zotte zomer van 2013 nemen ze ons niet meer af.

N.O.M.

Laatste reacties

  • Leen de Groot Leen de Groot November 10
    Nieuw!! Internet!! "Wat is de nieuwe site mooi geworden. Complimenten Vriendelijke groet, Jullie ere lid Leen de Groot"
  • Peter Peter November 01
    Nieuw!! Internet!! "Leuke column en mooie website, complimenten voor alle vrijwillgers die hier weer uren aan besteed hebben. Dit naast alle andere zaken die ze doen voor…"
  • Melissa Melissa November 01
    Nieuw!! Internet!! "Het begin is er in ieder geval! Site ziet er prachtig uit :)!"